Sunday, 6 September 2015

Bagaimana Menghilangkan Stretch Mark

APA ITU STRECTH MARK?


Ia adalah garis-garis putih yang terdapat pada beberapa tempat seperti perut, payudara, paha, lengan. Ia muncul akibat kulit meregang dalam waktu singkat sehingga kulit kehilangan elastisinya. Stretch mark kerap muncul pada wanita saat hamil atau saat badan mengalami kegemukan yang awalnya kurus. "Hampir 90% wanita hamil terkena stretch mark," kata dr. Nanden S. Prabu, SpKK dari Obagi Dermatologi Medical Clinics. 

hilangkan strecth mark dengan shaklee


Kulit terdiri dari tiga lapisan, lapisan paling dalam disebut subcutaneous, lapisan tengah dermis dan yang paling luar epidermis. Terjadinya stretch mark adalah pada lapisan dermis. Lapisan ini dipenuhi dengan pembuluh darah, sebenarnya lapisan ini terbuat dari jaringan elastis, namun bila tubuh membesar dalam waktu singkat, saraf ini akan melemah dan akhirnya pecah akibat kulit yang menipis. Stretch mark banyak terdapat pada wanita berkulit gelap karena mereka lebih banyak menghasilkan melamin. Stretch mark tak bole dihilangkan tapi mampu utk dikurangkan dgn pengambilan makanan (sayur2an,buah2an,), pengambilan air yg byk dan boleh juga sapu pelembab utk menjaga elastik/kekenyalan kulit 


APA YANG MENYEBABKAN STRETCH MARK?


Terdapat beberapa kontroversi mekanisme yang tepat dengan garisan yang berlaku. Terdapat kerosakan kepada serat elastik dermis (lapisan kulit yang lebih dalam) disertai oleh keradangan yang akhirnya menyebabkan perubahan seperti parut.


Perubahan ini nampaknya disebabkan oleh fizikal akibat regangan kulit secara berlebihan. Terdapat beberapa situasi klinikal yang akan mempengaruhi kulit untuk pembentukan garisan stretch mark ini. Ini termasuk:

 • peningkatan pesat dalam jisim badan
 • penggunaan berlebihan topikal atau sistemik ubat glukokortikoid (steroid)
 • penyakit Cushing (kelebihan pengeluaran glukokortikoid oleh kelenjar adrenal)
 • baligh
 • sindrom Marfan dan sindrom Ehlers-Danlos (dua penyakit genetik luar biasa) 
 • implan payudara yang terlalu besar
 • mengandung

APA FAKTOR RISIKO PENYEBAB STRETCH MARK?


Berat badan yang berlebihan pesat dan kehamilan adalah dua faktor risiko paling biasa. Faktor risiko lain termasuk syarat-syarat yang dinyatakan di atas yang mempengaruhi kulit untuk membangunkan stretch mark.

APA TANDA DAN SIMPTON STRETCH MARK?


Garisan yang tidak sakit atau gatal. Ia tidak menghasilkan gejala yang menyusahkan. Ia bermula sebagai jalur-jalur merah linear dan akhirnya matang menjadi garis putih linear.

APAKAH RAWATAN UNTUK STRETCH MARK?


Terdapat pelbagai jenis rawatan, tetapi tiada rawatan yang sangat berkesan dalam mencegah atau merawat keadaan ini. Ia secara umumnya bersetuju bahawa tidak ada bukti perubatan yang baik bahawa mana-mana krim yang memberikan perubahan dalam penampilan stretch mark. Penggunaan kaedah fizikal seperti laser dan ultrasound memegang beberapa janji, tetapi masa akan menentukan jika rawatan ini adalah berkesan.


BAGAIMANA SHAKLEE MEMBANTU MENGHILANGKAN STRETCH MARK?


ESP DAN VITAMIN E MENGHILANGKAN STRECTH MARK

ESP merupakan makanan tambahan yang bersumberkan soya. Soya kaya dengan protein. Protein membantu meremajakan kulit. ESP adalah serbuk protin dari Non GMO soya yang mengandungi protin untuk membina blok-blok asas sel-sel badan untuk menghasilkan dan memelihara agar kulit tiada cela. Protein diperlukan untuk membaiki tisu dan pembinaan tisu baru. 

Setiap sel memerlukan protein untuk mengekalkan kehidupan. Protein juga bahan utama yang digunakan untuk "menggantikan" sel-sel mati. Jadi sel-sel mati di bahagian perut yang menimbulkan stretch mark dapat dibuang dengan lebih berkesan. 

 • Protein membantu menghasilkan sel kulit yang lebih cantik. Setiap 21 hari sel kulit kita akan mati. 
 • Ia akan diganti dengan sel kulit yang baru. Sel kulit yang baru hanya akan 'copy' rupa sel kulit yang lama. 
 • Jadi, kalau sel kulit yang lama ni buruk, sel kulit yang baru, walaupun dia baru, dia tetap akan jadi buruk. 
 • Protein di sini membantu membaiki sel kulit yang baru tapi kelihatan buruk itu, untuk menjadi cantik dan lebih sihat.

Vitamin E adalah antioksidan yang kuat yang akan menembusi lapisan kulit anda dan membantu proses penyembuhan luka semula jadi semasa membuang parut di atasnya. 

Selain pengambilan secara makan dan minum, anda juga boleh menggunakan Vitamin E sebagai sapuan luaran.

 • Ambil 1 biji capsul Vita-E Complex
 • Cucuk dengan jarum dan keluarkan minyak vitamin E dari kapsul
 • sapu rata ke permukaan kulit di kawasan stretch mark.
 • Biarkan selama 40 minit atau lebih dan kemudian basuh dengan air bersih.


Sekiranya ingin mendapatkan nasihat atau suplemen ini boleh hubungi saya yer.

JURAIDAH AB. RAHMAN
pm / whatsapp / telegram : 0195671750
Add & pm Fb : Jue Rahman

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!
COD AREA : Kajang, Semenyih, Bangi, Serdang
PENGHANTARAN : SELURUH MALAYSIA!!!
Copyright © 2015 Sihat dengan vitamin semulajadi