Thursday, 2 April 2015

Kolina : Nutrien yang jarang diketahui tetapi diperlukan sepanjang hayat

Hampir semua sel mamalia mengandungi “choline” atau Kolina. Kolina diperlukan untuk pengeluaran phospholipid (komponen utama membran sel), pengeluaran asetilkolina Neurotransmitter, dan diperlukan untuk perkembangan otak dan penutupan tiub neural. Tahap pengambilan yang mencukupi (AI) bagi wanita adalah 450 mg setiap hari, dan sehingga kepada 550 mg semasa mengandung dan penyusuan. Kerana tahap dalam neonat adalah 3-6 kali lebih tinggi daripada darah ibu.

Data terkini menunjukkan bahawa wanita yang mengandung dan menyusu tidak mencapai AI dan kebanyakan vitamin pranatal tidak mengandungi Kolina. Susu ibu mengandungi kira-kira 160-210 Kolina mg / l, tahap yang merosot ke arah akhir kehamilan, mungkin kerana keperluan meningkatan untuk janin sempurna. AI untuk bayi dalam 6 bulan pertama kehidupan adalah kira-kira 25 mg / hari meningkat kepada 150 mg / hari bagi tempoh 6-12 bulan.

Ibu yang makan diet yang kekurangan kolina semasa mengandung mungkin mempunyai anak-anak dengan pertumbuhan terencat dan keabnormalan perkembangan tulang, buah pinggang dan organ-organ lain. Metabolisme kolina berkait rapat dengan tahap folat dan vitamin B12. Kekurangan kolina dikaitkan dengan kecacatan tiub neural pada manusia. Wanita dalam pengambilan Kolina 25% terendah mempunyai kira-kira satu risiko 4 kali ganda lebih besar mempunyai kanak-kanak dengan kecacatan tiub neural daripada wanita Kolina memenuhi.
Copyright © 2015 Sihat dengan vitamin semulajadi